Cuba

Cuba is een geweldig land. Hou jij van oldtimers, salsamuziek, en kleurrijke steden dan is Cuba wat voor jou. In Cuba ga je namelijk terug naar de jaren 60. Cuba is een land waar je fijn, en veilig kunt reizen. De mensen zijn hier erg vriendelijk en veel op straat zo kan je al snel een praatje met ze maken. Natuurlijk is het wel handig als je Spaans spreekt. Spreek je alleen Engels moet het met wat gebaren ook prima lukken. Cubanen proberen altijd Engels te praten om je proberen te begrijpen.

Als je naar Cuba afreist is het meest bekende en leukste om te doen. Om ipv hotels (die niet overal te vinden zijn) een Casa particular te boeken, hier verblijf je bij lokale mensen die hun woning verhuren aan reizigers. Erg leuk om te doen, en inmiddels word het steeds meer bekend. Ik heb hier mijn eigen ervaring in, en kan het echt alleen maar aanraden. Why? Omdat je hier ziet hoe de Cubanen leven, en hoe ze een geweldig ontbijt op tafel kunnen zetten. Ik zie Cubanen als gastvrije mensen. Je ziet de mensen meestal bij de transferbussen al klaar staan om een kamer aan te bieden bij hun thuis.

WAT MAAKT CUBA ZO BIJZONDER?

Cuba is vooral erg bijzonder door de verschillende kleuren oldtimers, en gekleurde koloniale huizen.
In Cuba heb je slecht internet. De president van Cuba, Miguel Diaz-Canel, heeft sommige sites geblokkeerd vanwege de invloed die het zou kunnen hebben op de bevolking. Cuba is een communistisch land geweest, en dat kan je op sommige plekken nog al te goed zien. Op de airport zie je de dames lopen in een rokje met ouderwetse netkousen, (security) en de mannen zie je lopen met ouderwetse uniformen aan. Douane balies zijn nog communistisch rood geverfd. Het is een hele andere belevenis, al bij aankomst waan je je terug in de tijd.

Omdat er weinig of geen internet is krijg je een andere kijk op het land. Hierdoor leer je de Cubanen echt kennen, zoals op een terras of s´avonds op straat. Dit land is nog erg sociaal ingesteld. Veel mensen leven buiten en zijn eigenlijk amper binnen, daardoor zie je de Cubanen veel op straat. Er word veel salsa gedanst, en dat is goed te horen. In veel restaurants, of op straat hoor je de muziek al van een afstand.

Cuba zal mij altijd bij blijven als een geweldig indrukwekkend land met erg vriendelijke mensen, mooie oldtimers en geweldige Casa de Particulares.

LEUKSTE STEDEN IN CUBA

  • Havana
  • Viñales
  • Trinidad
  • Cienfuegos

HAVANA

Deze stad staat vol met oldtimers overal waar je kijkt zie je er wel één. Havana is een geweldige kleurrijke stad. Overal waar je kijkt zie je wel verschillende kleuren van huizen tot oldtimers. Dans tot savonds laat in de knusse barretjes. Geniet van de livemuziek op straat en de vriendelijkheid van de bevolking. Boek ook zeker een oldtimertour erg leuk!

De Cubanen zie je weer volop bezig op straat. Oldtimers worden in de straten opgeknapt om weer mee te rijden. Helaas gaat het wel steeds meer veranderen zo zullen over een paar jaar de oldtimers bijna verdwenen zijn. Alles zal steeds moderner worden.. Ga daarom nu nog naar Cuba voor het te laat is en Amerika het heft in handen heeft.

VIÑALES

De boer op de foto verlangde heel erg naar water op zijn land. Maanden had het er al niet meer geregend.. Snel deed ik een schietgebedje voor de arme man. & Jawel de dag erna regende het pijpenstelen.

Als je in Cuba bent mag je Viñales niet over slaan. Dit stadje is klein maar fijn. Hier kan je verschillende dingen ondernemen. Van paardrijden tot sigaren roken op het platteland.

Je kan hier ook heerlijk eten. Verse vis ligt gegrild op de BBQ voor nog geen vijf euro eet je hier een hele kreeft.

Viñales staat vooral bekend om de Cubaanse sigaren. Boek dan ook zeker een tabaks tour hier om meer te weten te komen over de sigaren handel. Alles word goed uitgelegd. De tabaksbladeren worden gedroogd in een schuur voor jaren voordat ze de sigaren gaan rollen. Want hoe ouder hoe beter!

Je kan ook tijdens de tabaks tour een super vers kopje koffie drinken bij mensen die op het platteland wonen. Hier op de foto brand een koffie boer van dik in de 70 al jaren zijn koffiebonen wanneer ze geplukt zijn van het land.

TRINIDAD

Trinidad is een erg leuk en knus stadje om heen te gaan. Opnieuw kan je overal mooie gekleurde koloniale huizen spotten. ´s Avonds kan je op verschillende plekken de salsa dansen wat eigenlijk overal in Cuba wel ergens te vinden is. Trinidad staat ook bekend om het lekkere eten. Je hebt hier allerlei schattige restaurantjes waar wel wat leuks tussen zit.
Buiten Trinidad kan je nog meerdere excursies doen.

Je kan namelijk vanaf Trinidad een mooie excursie doen naar Topes de Collantes echt een aanrader als je gek bent op de natuur. Hier ga je met een oude Russische leger jeep richting de groene jungle en doe je een hike. Wel even op de tanden bijten want hier zitten geen veringen meer in.

Midden in de geweldige hike kom je langs een geweldige waterval. Je kan er voor kiezen om net als Tarzan aan een liaan te slingeren. Zelf heb ik dat gedaan en het was echt mega vet. Natuurlijk is het wel goed diep zo kan je veilig in het water springen.

CIENFUEGOS

Cienfuegos is een leuk stadje om te zien. Alleen vond ik dit wel minder aan dan Havana. Er is niet zoveel kleur als in andere delen in Cuba. Ook is het er erg rustig het leeft er minder, maar wel leuk is om te zien dat hier opnieuw oldtimers te vinden zijn. Sla deze stad dan ook niet over. Alleen verblijf er max. twee dagen dat is meer dan genoeg. Heb jij een vette excursie geboekt kan je er altijd voor kiezen om langer te blijven.

VARADERO

Varadero is echt een stad geworden van veel resorts. Hou jij nou van die luxe kan je er altijd voor kiezen om lekker all inclusive in een hotel te zitten. Ik zeg dan alleen wel.. zo zie je niet het echte Cuba. Alles is heel Amerikaans ingericht grote eettenten en er zijn weinig lokale tentjes te vinden.

Wij kochten een kaartje voor een hop on/hop off bus. Naa.. nooit meer! Het enige wat wij zagen waren resorts. Niet doen dus als je van cultuur houd. We vonden het erg jammer dat we niet onze reis afsloten in Havana. Maar mocht je hier nu toch zijn..

Kan je vanaf hier namelijk wel een excursie doen naar het bounty island Cayo Levisa. Dat mag je zeker niet over slaan. één of twee dagen Varadero is meer dan genoeg.

Leuke weetjes van Cuba :

✺ Ze zijn erg gastvrij. Als je auto pech hebt staan de Cubanen voor je in de rij om te komen helpen.

✺ Bus gemist? Geen probleem. Je kan in Cuba voor maar vijf euro meer dan de bus, namelijk een taxi delen met andere mensen.

✺ Cubaanse rum is erg goedkoop.

✺ Spreek je vloeiend Spaans? Dan kan jij ipv dollars met Cubaanse peso betalen. Dat is een enorm voordeel en veel goedkoper. Snel Spaans leren dus!

✺ Op school moeten Cubaanse kinderen verplicht een instrument bespelen. Hierdoor zijn de Cubanen dus erg muzikaal. Het leuke is dat dat per generatie door gegeven word.

✺ In Trinidad kan je een discotheek bezoeken in een grot. De naam is Disco Ayala en mag je zeker niet missen.