Praag en omgeving

Als je een stad wilt afstrepen op je lijstje van Europese steden mag Praag niet ontbreken. Deze stad staat bekend om het historische centrum met veel bezienswaardigheden en de bekende klok (Astronomisch uurwerk) op het oude stadsplein.

Wij sliepen wat buiten de stad. Maar dat was prima te doen met het metro station om de hoek. Praag is voor mij alweer twee jaar geleden. Precies deze tijd waren wij daar met de kerstsferen in volle gang, en de Tsjechische kou. Maar laat de kou je niet tegenhouden. De sprookjesachtige stad maakt het extra knus in de winter met de mooie verlichting overal. Dit maakt de stad extra romantisch.

Tsjechië is een niet zo duur land alleen wanneer je uit eten gaat midden in de stad betaal je daar al snel meer. Probeer de buitenwijken is uit waar de echte Tsjechische bevolking eet. Hier betaal je al snel minder.

Boek zeker ( ook in de winter ) een fietstour met Bajabikes met een Nederlandse gids. Voor 25 euro krijg je een fietstour van 2.5 half uur. Onderweg zie je alle bezienswaardigheden van Praag. De gids verteld tijdens de tour ook veel over de duistere geschiedenis van Praag. (Erg interessant!) Zo bezoek je ook de Joodse wijk in Praag. Je kan er voor kiezen om de Joodse begraafplaats te bezoeken, of het Joods museum.

➢ Bezienswaardigheden in Praag

✺ Praagse Burcht – Kasteelcomplex uit de 9e eeuw
✺ Karelsbrug14e eeuwse brug met uitzicht
✺ Astronomisch uurwerk van Praag 600 jaar oude klok
✺ Kathedraal van Praag – Heiligdom en nationale schatten
✺ Het Dansende HuisFrank Gehry-toren met restaurant
✺ John Lennon Wall – Kunst geïnspireerd op John Lennon en songteksten van The Beatles
✺ The Narrowest Street of Prague – De smalste straat in Praag van nog geen 70 centimeter breed
✺ Wenceslausplein – Bruisend stadsplein en historische plek

➢ Bohemian Paradise

Vanaf ons hotel het Corinthia Hotel hebben wij een tour geboekt naar het Bohemian Paradise (Unesco Geopark) of tewel (Cesky raj) Dit is een beschermd natuurgebied, en kan je bezoeken met nog geen anderhalf uur rijden vanaf Praag. Dit is echt een aanrader om meer van de mooie ruige natuur te zien in Tsjechië.

➢ Green Zebra Tours

Wij hadden een 3 in 1 tour geboekt met Green Zebra. Normaal doe je een tour met zeven mensen alleen hadden wij het geluk dat we de enige waren dit keer dus je raad het al.. wij hadden gewoon uit het niets een privé tour. Wat een geluk! Zo hadden we ruim de tijd om alles te vragen aan onze Engelssprekende gids genaamd : Tomas. We werden om half negen ’s ochtends opgehaald en werden rond zes uur weer afgezet bij ons hotel.

Deze dag tour biedt een mix van geschiedenis, natuur, wildernis en lokale gastvrijheid. Tijdens de tour bezoek je verschillende plekken.

Zo bezoek je het Kasteel Kost – een majestueus middeleeuws gotisch kasteel uit de 14e eeuw.
Hiermee begin je je dag. Daarna ga je naar het mooie Boheemse paradijs en kan je de Prachov-rotsen bezichtigen.
Dit zijn verbazingwekkende sprookjesachtige rotsformaties met hoge torens en kliffen. Hier zijn verschillende mooie uitzichtpunten waar je de mooiste plaatjes kan schieten. Tijdens de lunch ga je naar een lokaal restaurantje en eet je een Tsjechisch gerecht. De mensen zijn erg gastvrij en in de winter is het een heerlijke stop voor een warme lunch. Wanneer de dag er bijna op zit ga je naar een lokale brouwerijexcursie. Hier kan je genieten van een Tsjechische bierproeverij. Helaas ging dat bij ons niet door, omdat de brouwerij op zondag gesloten was. Daarvoor in de plaats reden we naar een dichtstbijzijnd gebied voor een prachtige hike door de bossen. Dat maakte alles weer goed.

Dit blok bevat onverwachte of ongeldige inhoud.Probeer blokherstel

De tour is vrij prijzig maar echt de moeite waard. Ik zeg minder shoppen in Praag, en meer ontdekken van dit mooie stukje natuur buiten Praag. Met de lunch inclusief en mooie plekjes die je te zien krijgt is het zonde om deze tour te missen. Wellicht zijn er meerdere tours alleen deze stond ook aangeschreven bij ons hotel waardoor we de tour al sneller boekte. We hebben geen moment spijt gehad. Misschien was het bij ons ook wel anders omdat wij het geluk hadden met een privé tour. In de wintermaanden vooral begin December is het niet zo druk. Dat kan dan ook zeker je voordeel zijn. In de zomer zal het al sneller drukker bezocht worden. Zo kom je in de winter bijna geen mens tegen onderweg.

Wanneer je in het natuurgebied loopt ervaar je een serene rust met de natuur.

➢ Cross Club Bar

Waan je in een bijzondere omgeving met een alternatief randje en indrukwekkend interieur als exterieur wat ontworpen is uit voornamelijk trash metal en ander afval materiaal. De Cross Club Bar werd opgericht door een groep vrienden in 2002. In de loop der jaren is de club uitgegroeid tot een locatie met drie verdiepingen. Deze unieke bar is ontworpen door František “Sádra” Chmelík.

De Cross Club ligt in een buitenwijk van Praag. Naar de club kan je een metro pakken. Het is veiliger om met iemand erheen te gaan dan alleen. Deze wijk is vrij verlaten ’s avonds. Je zou ook zeker niet verwachten zo’n unieke club tegen te komen langs de weg. Wanneer je het metro station uitloopt loop je eigenlijk één rechte weg naar links. Na een paar 100 meter zal je de club tegen komen aan je linkerhand.

Wat mij echt opviel is de unieke stijl, maar ook het doolhof midden in de club. Veel dingen zitten verstopt. Zo loop je een trap naar beneden, en denk je niks te vinden totdat je een deur opent en ineens op een dansvloer staat met een live band op het podium. Het lijkt van binnen of het heel klein is terwijl het echt groter is. Daarom is het zo leuk om de geheime plekjes te spotten en met eigen ogen te zien.

Je kan er ook eten in het restaurant. Hier kan je burgers en friet bestellen. Er zijn verschillende danszalen en een paar bars waar je kan zitten. Je hebt diverse chil plekken en alles in deze mega vette stijl. Je moet ervan houden.. I know! Maar ben jij een beetje een Rock & Roll liefhebber of hou je van Psytrance Techno, Drum and Bass of misschien wel House? Dan ben je hier op de juiste plek. Er is voor ieder wat wils. Toevallig toen wij er waren was er een liveband, maar dat kan zomaar wat anders zijn. Deze club mag je zeker niet missen bij je bezoek in Praag. Ik vond dit echt een mega toffe ervaring! Zie foto’s below voor de beleving. ⇊

➢ Leuke weetjes

✺ Albert Einstein heeft maar liefst 17 maanden lang gewoond in Praag met zijn familie.
✺ De John Lennon Wall is in de jaren 80 beschilderd met graffiti die geïnspireerd is op John Lennon en songteksten van The Beatles. Er is ook een John Lennon Pub waar je kan genieten van livemuziek.
Astronomisch uurwerk van Praag geeft tot wel vijf soorten tijd aan. Behalve de tijd geeft de klok ook de dagen,
de sterrentijd en de stand van de maan en de zon aan.
Bier is de nationale drank in Tsjechië. Gemiddeld drinken de Tsjechen zo’n 170 liter bier per jaar.
 Het is in Tsjechië gebruikelijk om je schoenen uit te doen wanneer je bij iemand thuis bent. Vaak hebben de bewoners van het huis genoeg sloffen om deze aan hun gasten uit te lenen.
De Cross Club Bar is niet alleen geopend om een hapje te eten of uit te gaan. Op de eerste verdieping is er overdags een café geopend waar je een kopje koffie kan doen. Ook worden er gratis filmvoorstellingen gedaan, en organiseren zij beeldende kunst tentoonstellingen op woensdag. Tussendoor kan je genieten van de chill-out muziek. Wanneer je een alternatieve cultuur fan bent kan dit zomaar je tweede thuis worden. Er is in ieder geval genoeg te doen! De club word nog niet heel druk bezocht door toeristen. Vooral de lokale bevolking is daar vaak te vinden.