Tips – Australië

Voorbereiding

➼ Je kan een Working Holiday Visa (WHV) aanvragen via de website: Immigration and citizenship (homeaffairs.gov.au). Een toeristenvisum kost €14,95 p.p. hiermee kan je een maand verblijven in Australië voor meer info kan je kijken op: Visum Australië aanvragen | Online aanvraagformulier (visumbuitenland.nl).

➼ Credit Card – Handig om een prepaidkaart mee te nemen waar één bepaald bedrag opstaat. Je kan een prepaidkaart aanvragen bij je eigen bank met een bedrag van 1000 of 2500 euro. Nu heb je in Azië aan 1000 euro genoeg. Als je bv naar Australië zou gaan is 2500 euro fijner. Gebruik de creditcard alleen in (nood) situaties. Wanneer je geskimd bent of je pas word doorgeslikt is het altijd fijn om nog iets achter de hand te hebben.

➼ Koop een fijne backpack die lekker zit en je op maat kan stellen dat scheelt vaak al. Koop spullen die handig zijn als je bv bij een Homestay zou gaan slapen. Zo had ik een slaaplaken mee die je gewoon kan halen bij de Xenos. Wanneer je in een nachttrein slaapt is dat ook handig, omdat niet alle dekens zo schoon zijn. Een slaaplaken is wel een must have voor je backpack trip door Azië.

Advies

➼ Het is Belangrijk wanneer je een roadtrip maakt door Australië, dat je genoeg water meeneemt voor onderweg. Reken ook uit wanneer je weer een tankstation tegen komt. Zo kom je niet onnodig zonder benzine te zitten.

➼ Vraag! Wanneer je onzeker bent over je situatie, VRAAG! Erg belangrijk om gewoon naar een desk te lopen en te vragen naar de situatie dan jezelf gek te maken, en niet weten waar je aan toe bent.

➼ Wanneer je in Australië op een WHV (workingholidayvisa) reist en je wilt gaan werken op een farm. Bekijk eerst goed de reviews of vraag aan mensen hoe de situatie is voordat je er gaat werken. Veel backpackers worden nog steeds voor de gek gehouden en uitgebuit. Zij werken vervolgens keihard, maar houden daar een vies bed aan over en worden onder betaald. Gelukkig zijn er ook genoeg farms waar je wel goed kan werken en waar je wel een schoon bedje krijgt.

Hotel en hostels.

➼ Australië staat vooral bekend om de vele farms die er zijn waar mensen met een (WHV) kunnen werken op het land of in een fabriek voor een zakcentje.

➼ De leukste hostels kan je vinden op de HostelWorld app. Wil jij liever een hotel boeken dan is booking.com fijner om te gebruiken. Als echte backpacker is HostelWorld wel echt een aanrader. Hier vind je allerlei verschillende hostels over heel de wereld. Het maakt dus niet uit waar je bent. Handig, Toch!?

➼ In Australië betaal je meer voor een hostel dan in Azië, maar je kan dit vaak wel combineren met werk die je kan doen vanuit de hostel of wat ze vaak aanbieden is schoonmaken voor een gratis overnachting.

10 handige apps voor op je telefoon :

  1. MAPS.MEEen offline map die je kan gebruiken wanneer je geen internet hebt.
  2. HOSTELWORLD Vind je hostels over heel de wereld.
  3. POLARSTEPS Plan je reis in met Polarsteps en maak op het einde van je reis een mooi fotoboek.
  4. BOOKING.COMHandig om hotels te boeken of appartement/villa’s.
  5. DUOLINGO Leer een andere taal met deze heerlijke app.
  6. SKYSCANNERBoek de goedkoopste tickets via Skyscanner.
  7. VALUTA+Bereken je valuta via deze handige app.
  8. UBER Het is niet in elk land mogelijk, maar je hebt kans dat je regelmatig je Uber app kan gebruiken voor een goedkopere taxi. Let wel goed op dat het kenteken overéénkomt!
  9. AIRBNBBoek leuke accommodaties bij de mensen thuis via Airbnb.
  10. TRIPADVISORHier kan je reviews lezen over van alles en nog wat. Ik gebruikte het vaak voor een goed en fijn restaurantje in de buurt. Restaurants of hotels hebben vaak ook een grote groene sticker van TripAdvisor. Hieraan kan je ze herkennen. Dit hoeft niet duur te zijn. Zo heb je ook genoeg fijne restaurantjes met goed eten voor een budgetprijsje.

Aussie words :

➼ Barbie – Barbecue
➼ Arvo – Goedemiddag
➼ G day, mate – Hallo of goedemorgen, Maat
➼ Cheers – Dankje
➼ True Blue – Wanneer je een echte Australiër bent

➼ Poo tickets – Wc
➼ Cuppa – Kop koffie/thee
➼ Lappy – Laptop